MANTICI GÜLTEN ANA SİTE SAĞ
6 Mayıs 2024
SEÇ SİGORTA LOGO SON

Düzce Üniversitesi Öğrencileri Gürcistan’ı Ziyaret Etti

Düzce Üniversitesi öğrencileri, Gürcistan Eğitim, Bilim, Kültür ve Spor Bakanlığı’nın davetlisi olarak Gürcistan’ı ziyaret etti.

03 Aralık 2019 Salı 16:41
Okunma
Düzce Üniversitesi Öğrencileri Gürcistan’ı Ziyaret Etti

Düzce Üniversitesi Kafkas Dilleri ve Kültürleri Bölümü Gürcü Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı öğrencileri, Gürcistan Eğitim, Bilim, Kültür ve Spor Bakanlığı’nın davetlisi olarak Gürcistan’ı ziyaret etti.

Düzce Üniversitesi öğrencilerii ilk olarak Bakanlık vasıtasıyla Prof. Dr. MarikaOdzeli yönetimindeki “Yabancı Dil Olarak Gürcüce Programı’nın –geofl.ge-” bölümüne katıldı. Programda;  “Gürcistan’ı Tanıyalım” bölümü kapsamında iseTbilisi başta olmak üzere, Gürcistan’ın farklı bölgelerinin, müzelerinin ve tarihi eserlerinin incelenmesi, yer yer de Gürcü sofrasının ustalık eserlerinin ilgili önemli bilgiler aktarıldı.

Gürcistan Milli Müzesi’nde sergilenen altın eserlerden oldukça etkilenen ve Gürcü kültürüne ilgi duyan öğrenciler, merak ettiklerini yetkililere sorarak farklı bilgiler edindi. Düzce Üniversitesi’ndekiderslerde öğrendiklerini hafızalarında canlandıran ve gördükleri eserlerle ilişkilendiren öğrenciler,  “Açık Hava Müzesini” de aynı duygularla ziyaret etti. Böylelikle pratik olarak kullandıkları Gürcü lisanının yanı sıra, Gürcü Sanatı ve Gürcü Kültürü derslerinde kendilerine anlatılan teorik bilgiler canlılık kazanmış oldu.

Daha sonra Akhaltsikhe Devlet Üniversitesi’ni ziyaret eden öğrenciler, Prof. Dr. MerabBeridze’den üniversitenin kuruluş hikâyesini dinledi. GrigolKhantsteli’nin hizmetlerinden bahseden Prof. Dr. MerabBeridze,  “Yabancı Dil Olarak Gürcüce” programı için ayrılmış dersliği de tanıttı. Rektör Prof. Dr. Maka Beridze ise Düzce Üniversitesi öğrencilerinikendi öğrencileri gibi karşıladı. O’nun ‘Gürcistan’da özellikle neyi beğendiniz?’ sorusuna öğrenciler, misafirperverlik cevabını verdi. Prof. Dr. MerabBeridze de öğrencilere Gürcü misafirperverlik geleneği hakkında bilgiler verdi. Öğrenciler, “Vepkhistakosani/Kaplan Postlu” el yazması defterigünlüğüne; “İlk gün sen misafirsin, ikinci gün dostsun, üçüncü gün akraba, dördüncü gün Gürcüsün” dizelerini yazdı.

Ziyaret edilen yerlerdeki geri dönüşlerin de olumlu olduğu gezide, Gürcistanlı yetkililer ve halk, Gürcü dili ve kültürünün Türkiye’de öğretilmesini ilgiyle karşıladıklarını ve takdir ettiklerini dile getirerek öğrencilerin yetiştirilmesinde ve eğitiminde büyük katkısı olan Düzce Üniversitesi’ne teşekkür ettiler.

 “Gürcistan’ı Tanıyalım” projesi, yapılan eğitimlerin ve aynı şekilde kültürler arası diyaloğun daha verimli olması için öğrencilerin Gürcistan’ın tarihini ve bugününü görmelerine imkân tanıdı. Öğrenciler, kendilerine komşu bu kültürü, tarihi, etnografyayı ve Gürcistan’ın modern yaşamını daha iyi tanıdı ve analiz etti. Düzce Üniversitesi’nde öğrendikleri bilgilerle Gürcistan’da gördüklerini birbirleriyle bağdaştırdılar.

Gürcistan ziyaretiyle ilgili düşüncelerini belirten Düzce Üniversitesi Gürcü Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. ŞorenaLomaia, bu tür projelerin kültürler arası irtibatı daha da derinleştireceğini ve ülkelerin gelecekteki iyi komşuluk ilişkilerine katkıda bulunacağını ifade etti.

Ziyarette öğrencilere gösterdiği yakın ilgi ve emek içinMarikaOdzeli’ye, KobaDvalişvili’ye, Ana Khabadze’ye ve tüm yetkililere teşekkür eden Doç. Dr. ŞorenaLomaia, “Türkiye-Gürcistan ilişkilerinin daha iyi olması için kültürel ve görsel projelere katılmamıza imkân sağlayan başta Rektörümüz Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar olmak üzere Düzce Üniversitesi yetkililerine de teşekkürlerimizi sunuyoruz.” şeklinde konuştu.

SEÇ SİGORTA LOGO SON
Yorumlar
Kalan karakter sayısı : 1000

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Şeker Oto Kiralama

TÜM KATEGORİLER

  1. Güncel
  2. Siyaset
  3. Ekonomi ve İş Dünyası
  4. Eğitim
  5. Asayiş
  6. Sağlık
  7. Spor
  8. Sektörel
  9. Kültür Sanat
Düzce Arti Dergisi, Yaşadığınız Kentteki Herşeyin Bir Fazlası.