FARUK ÖZLÜ SOL
FARUK ÖZLÜ SAĞ
29 Mart 2024
SEÇ SİGORTA LOGO SON

Düzce Üniversitesi Bir İlke Daha İmza Attı

Tarımsal Atıklar Üzerinde Tıbbi Ve Yenilebilir Mantar Üretimi Yapılıyor

09 Şubat 2022 Çarşamba 13:11
Okunma
Düzce Üniversitesi Bir İlke Daha İmza Attı

Çevre ve Sağlık Teknolojilerinde Bölgesel Kalkınma Programı kapsamında; bölgesel, ulusal ve uluslararası alanda önemli çalışmalara imza atan Düzce Üniversitesi, bölgeye ait tarımsal atıkların üzerinde yetiştirdiği tıbbi ve yenilebilir mantar üretimi ile de bir ilke daha imza attı.

Düzce Üniversitesi Tarımsal Atıkların Endüstriye Geri Kazanımı Uygulama ve Araştırma (DÜTAGAM)  Merkezi’nde yeni kurulan mantar üretim laboratuvarında ilk tıbbi ve yenilebilir mantar üretimi gerçekleştiren Düzce Üniversitesi, yaptığı bu çalışmaları bölge halkına da aktarıyor. Yapılan çalışmalarla ilgili açıklamalarda bulunan Düzce Üniversitesi Tarımsal Atıkların Endüstriye Geri Kazanımı Uygulama ve Araştırma (DÜTAGAM)  Merkezi Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Çağlar Akçay tıbbi ve yenilebilir mantar üretimi üzerine önemli bilgiler paylaştı.

DÜTAGAM’ın Kuruluş Amacı

“Üniversitelerimizin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması" temalı proje çalışması kapsamında, 18 Ekim 2016 tarihinde Düzce Üniversitesi’nin Çevre ve Sağlık alanında ihtisas üniversitesi olarak seçildiğini anımsatan Doç. Dr. Akçay, bu gelişmenin hemen ardından Düzce Üniversitesi bünyesinde araştırma merkezleri kurulmaya başlandığını söyledi. Tarımsal atıkların endüstriye geri kazandırmak, katma değeri yüksek ürünler elde etmek ve bölgesel kalkınmaya destek olmak amacıyla Düzce Üniversitesi bünyesinde Tarımsal Atıkların Endüstriye Geri Kazanımı Uygulama ve Araştırma (DÜTAGAM) Merkezi kurulduğunu ifade eden Çağlar Akçay, tıbbi ve yenilebilir mantar üretiminin de kurulan bu merkezin çalışma konularından bir tanesi olarak seçildiğini dile getirdi.

“Amacımız Bölgemizde Ortaya Çıkan Tarımsal Atıklardan Tıbbi Mantar Gibi Katma Değeri Yüksek Ürünler Elde Etmek”

Araştırma merkezinde mantar kompostu hazırlama laboratuvarı ve mantar üretim laboratuvarı kurulduğu bilgisini veren Doç. Dr. Akçay, “Merkez laboratuvarımızda Öğr. Gör. Dr. Faik Ceylan ve Öğr. Gör. Recai Arslan görev almaktadır. Ekim ayında yeni kurulan laboratuvarımızda tıbbi mantarlardan Şitaki mantarı üretimine başladık ve ilk üretimimizi başarıyla gerçekleştirdik. Türkiye’de ve bölgemizde sınırlı sayıda tıbbi mantar üretimi gerçekleştiren araştırma merkezi ve laboratuvarlardan bir tanesiyiz. Mantar üretim laboratuvarımızda Düzce yöresinde ortaya çıkan başta fındık zürufu atıkları olmak üzere, kayın ve meşe talaşı atıkları gibi birçok atık üzerinde tıbbi ve yenilebilir mantar üretimini gerçekleştirebiliyoruz. Amacımız bölgemizde ortaya çıkan tarımsal atıklardan tıbbi mantar gibi katma değeri yüksek ürünler elde etmek ve bu ürünlerin yetiştirme tekniklerini bölge halkına aktarmaktır. Önümüzdeki aylarda tarımsal atıklardan tıbbi mantar kompostu hazırlama ve üretim teknikleri kursları düzenleyerek daha fazla üreticiye ulaşmayı ve yaygınlaştırmayı hedeflemekteyiz. Böylece tıbbi mantar ihtiyacında ülkemizin dışa bağımlılığını azaltarak ithalatın önüne geçmeyi planlamaktayız.” dedi.

“Ar-Ge Projelerinin Yanı Sıra Diğer Toplum Yararına Projeleri De Gerçekleştirebiliyoruz”

Mantar üretim laboratuvarında TUBİTAK projeleri, Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) gibi Ar-Ge projelerinin yanı sıra diğer toplum yararına projeleri de gerçekleştirebildiklerinin altını çizen Çağlar Akçay, yetiştirilen mantar türünün (şitaki) başta bazı kanser türleri olmak üzere birçok hastalığın tedavisinde takviye gıda olarak kullanıldığına vurgu yaptı. Şitaki’nin içerdiği zengin vitaminler sayesinde bağışıklığı güçlendirdiği ve hastalıkların iyileştirilmesinde etkin rol oynadığının bazı bilimsel çalışmalar tarafından ortaya konulduğunu ifade eden Doç. Dr. Çağlar Akçay, “Şitaki mantar türü yaş halde yenilebilir olmasının yanı sıra genellikle kurutularak da perakende daha yüksek fiyatlara satılabilmektedir. Tıbbi mantarlar genellikle yaş halde satılmayıp kurutularak veya öğütüldükten sonra toz halinde, kapsül halinde veya ekstre edilerek satışı yapılmaktadır. Araştırma merkezimizde ürettiğimiz şitaki mantarlarından takviye gıda, şitaki çayı, şitakiekstresi, kahve ve diğer katma değeri daha yüksek ürünlere dönüştürme gibi projelerimiz de mevcuttur. Yalnızca şitaki mantarı değil yemeklik mantarlardan istiridye mantarı ve diğer tıbbi mantarlardan Reishi mantarının da üretimini gerçekleştirip bölge ekonomisinin gelişmesine katkı sunacağız” dedi. Ayrıca Doç. Dr. Çağlar Akçay “Düzce Üniversitesi’nde bu tür öncü çalışmaları yapmaktan büyük mutluluk duyuyorum.” ifadeleriyle de sözlerini sonlandırdı. (HABER MERKEZİ)

SEÇ SİGORTA LOGO SON
Yorumlar
Kalan karakter sayısı : 1000

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Şeker Oto Kiralama

TÜM KATEGORİLER

  1. Güncel
  2. Siyaset
  3. Ekonomi ve İş Dünyası
  4. Eğitim
  5. Asayiş
  6. Sağlık
  7. Spor
  8. Sektörel
  9. Kültür Sanat
Düzce Arti Dergisi, Yaşadığınız Kentteki Herşeyin Bir Fazlası.